Intro

Pencak Silat

 

Pencak Silat is de traditionele Indonesische gevechtskunst.

Over de herkomst van het begrip “Pencak Silat” zelf, zijn verschillende meningen in omloop. Zonder hier een volledig overzicht te geven van de verschillende gangbare interpretaties, lijkt het erop dat het begrip “Pencak Silat” werd geïntroduceerd bij de oprichting van de IPSI, de Indonesische Pencak Silat Bond, in 1948, als samenstelling van twee daarvoor gangbare begrippen.

Voor deze tijd was “Pencak Silat” bekend onder een verscheidenheid aan regionale namen, zoals “silek” (West Sumatra), “mancak” (Bali), “pencak” (Centraal en Oost Java) of “maenpo” (West Java).

In het hedendaags gebruik is het daarnaast niet ongewoon dat de twee elementen “pencak” en “silat” als het ware refereren aan verschillende aspecten van dezelfde eenheid.

Het volgende wordt toegeschreven aan Mohammad Djoemali, een van de oprichters van de IPSI:

“Pencak is aanvallen en verdedigen in de vorm van een ritmische dans volgens traditionele gewoonten en gebruik, veelal uitgevoerd in publiek. Silat is de essentie van Pencak, de kennis van het vechten of van een dodelijke zelf-verdediging, die niet in het publiek uitgevoerd kan worden”.

 

Persaudaraan "SETIA HATI"

 

De "SETIA HATI", of kortweg "SH", is een van de vele verschijningsvormen van Pencak Silat. Zij vindt haar oorsprong in Jawa Timur (Oost Java) en werd in 1903 opgericht in Madiun door Ki Ngabehi Soerodiwirjo.

Het doel van de “S-H” is:

“Training van lichaam en training van geest teneinde grootheid van karakter te bereiken met als doel perfectie te vinden in het leven, geluk en welzijn zowel lichamelijk als innerlijk, zowel in deze wereld als in het hiernamaals”.

 

Ter overpeinzing...

Tidak boleh takut

 

“Tidak boleh takut” betekent dat je niet bang mag zijn. Zoals bekend is angst een slechte raadgever. Maar de diepere betekenis is, dat we eigenlijk nergens bang voor behoren te zijn, behalve voor onze Schepper en de dag waarop we door onze Schepper ter verantwoording worden geroepen voor onze daden. Als dat altijd onze leidraad is, zullen we altijd het juiste doen.

Tidak boleh sombong

 

“Tidak boleh sombong” betekent dat je niet hoogmoedig mag zijn. Door oefening, het vergaren van kennis, kan onze kennis en kunde toenemen. Zover dat we denken dat we heel wat zijn, misschien wel meer dan een ander. Maar we dienen ten alle tijden te onthouden dat er in deze wereld maar een drijvende kracht is. Er is geen macht of kracht in deze wereld, anders dan de macht of kracht van onze Schepper (LA HAULA WA LAQUATTA ILLABILLAHIL ALI’YIL ADZIM). Alles wat wij in deze wereld hebben, hebben we slechts in bruikleen. Als we ons dat voortdurend realiseren, past het niet hoogmoedig te zijn.

Tidak boleh terpaksa

 

“Tidak boleh terpaksa” betekent dat we niet ons krampachtig of dwangmatig op iets moeten richten. Doel en middel moeten uit elkaar gehouden worden. Als we iets krampachtig of dwangmatig doen, wordt het middel het doel. Alleen als de geest ontspannen is, is de geest vrij van belemmeringen en zijn we in staat iets te bereiken.

Copyright © All Rights Reserved